NewsBack


29/07/2020
€27 mln voor nieuw biotechbedrijf Vico

Het biotechbedrijf Vico Therapeutics dat vorig jaar is opgericht, heeft €27 mln aan startkapitaal opgehaald. Dat geldt als een hoog bedrag voor een ontwikkelaar van nieuwe medicijnen. Het bedrijf uit Leiden heeft relatief veel geld nodig, omdat het zijn eerste middel volgend jaar al op mensen hoopt te testen.

Vico is opgericht door meerdere oudgedienden van Prosensa, een Nederlands biotechbedrijf dat in 2015 voor $680 mln werd verkocht. De nieuwe onderneming ontwikkelt medicijnen tegen zeldzame aandoeningen, waaronder de ziekte van Huntington en spinocerebellaire ataxie SCA.

'Vergeten kroonjuweel'
Het startkapitaal van Vico is opgehaald door LSP, een Amsterdamse investeringsmaatschappij die veel jonge medische bedrijven financiert. LSP-oprichter Martijn Kleijwegt treedt toe tot het bestuur van Vico. Hetzelfde geldt voor vertegenwoordigers van vijf andere investeringsmaatschappijen die aan de financieringsronde deelnemen.

Vico kan zijn belangrijkste medicijn relatief snel op mensen testen, doordat de onderneming voortbouwt op eerder onderzoek van Prosensa. Het programma rond Huntington en SCA was 'een vergeten kroonjuweel', zegt Luc Dochez, ceo en een van de oprichters van Vico. Dochez was jarenlang verbonden aan Prosensa. Ook Prosensa's voormalig chief scientific officer Judith van Deutekom behoort tot de oprichters van Vico.

BioMarin aandeelhouder
Met een beursnotering aan het Damrak en de Nasdaq in New York was Prosensa jarenlang een van de bekendere Nederlandse biotechbedrijven. Het Amerikaanse farmabedrijf BioMarin nam Prosensa in 2015 over. Dat bleek een ongelukkige aankoop, omdat Prosensa's belangrijkste kandidaatsmedicijn tegen een zeldzame spierziekte uiteindelijk niet kon overtuigen.

BioMarin heeft de rechten op het kandidaatsmedicijn tegen Huntington en SCA aan Vico verkocht in ruil voor een klein aandelenbelang in het nieuwe biotechbedrijf.


Download the pdf file

X

X